Vajsör:
Hozzávalók:
-2g. vaj
-2 evőkanál cukor
-fél liter tej
-fahéj
Elkészítés:
Píritsd meg vajban a két evőkanál cukrot, majd mikor már a cukor barnára pirult, engedd fel fél liter forró tejjel. Állandóan kevergetve habzásig forrald, majd őrölt fajéjjal ízesitsd.
Töklé:
Hozzávalók:
-sütőtök
-almalé vagy tej
-őrölt szerecsendió vagy fahéj
Elkészítés:
Vágj ketté egy tököt, távolítsd el a magokat. A vágófelülettel lefelé tedd a sütőbe egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. 180 fokon süsd kb. félóra-órát. Mikor evéshez elég puha lenne, vedd ki, szedd ki a belsejét, hagydd kihűlni. Majd botmixerrel pépesítsd. Ízlés szerint, mézet, tejet, vagy almalevet adhatsz hozzá. Egy kis őrölt szerecsendió vagy fahéj is nagyon feldobja.
Tökös derelye:
Hozzávalók:
-40dkg. liszt
-2 tojás
-10dkg. zsír
-10dkg. morzsa
-10dkg. cukor
-1dkg. só
-20dkg. tökpüré
Elkészítés:
A zsírban pirítsd világosra a morzsát, tedd félre. A lisztet, tojást, cukrot összegyúrve csinálj tésztát és nyújtsd vékonyra. A tészta felét sodrófával jelöld be. Az egyik felére 3cm.-enként rakj tökpüré halmokat. Köztük tojásfehérjés kenőtollal kendd meg. A tészta másik felét borítsd rá az előzőre. A halmok között, rácsosan nyomkodd be, és utána derelyeszaggatóval kiszaggatjuk. A kockák széleit nyomkodd meg. Főzdd meg őket, és forgasd meg a pirított morzsában.
Mézbor:
Hozzávalók:
-1/2l víz
-1/2l fehérbor
-szegfűszeg
-szegfűbors
-citromkarika
-méz
Elkészítés:
Öntsd össze a vizet és a bort. Egy teatojásba vagy filterbe rakd bele a fűszereket. Az egészet forrald össze. Utána rakd bele a mézet. Addig keverd, amíg a víz fel nem oldódik.
Sikeres főzést és jóétvágyat kívánunk mindenkinek!!!
|